Thursday, November 22, 2012

kata2 bekas pediatrician.... agak membawa kepada kesedihan

entry ini berkait dgn seorang doktor, seorang bayi, seorang kanak2, seorang ibu, seorang ayah, seorang kawan, seorang jiran, seorang suami, seorang isteri ,seorang pensyarah dan sebagainya  .(bunyi seperti kurang penting untukdi taip kesemuanya)






lecturer aku, kat USIM , dy tak ajar aku, tp dy ajar behavioral science, nnt aku jmpe dye time second year, physio in shaa Allah







dye ckp die bekas pedestri... eh alah berbelit doe..... pediatrician.  pe-dia-tri-cian






tau kan? dr kanak2. ck kat wad kanak2, atau kanak2 yg ade cncer ke, dy la yg rawat.. (tp lectrer ak ni mude lg tau, lawa kut, come, tp grg ..... ha ninak cite sket.... mse klas bs tu,   aku dtg lmbt sbb ade mslh  tuutututtuttuut. 


then, ble masuk kelas je, dy pndg len macam. n mle la tye y r u late??





sume memandang kearahku. trasa femes. dahla pakai bju baru ketika itu =_= 



tp aku wat bese je. jwb alasan yg btul. i'm waiting for my fren. 







tp mmg kne kicked out la jwb cmtu.




pastu dy bebel pasal timetime time time time time timetimetime 





ak malas nak dengar. ak amek la nota bs kt atas meja, dpn die. OMG



tajuk bs pd hari itu ialah....









TIME MANAGEMENT






patutlah =_= so bia je la dy nk ckp pe pun. haha






aaa smbung blek. dy ckp, SUSAAAH sgt pediatrician ni.. sbb mmg kne strong enough la






dy quit sbb dy tk kuat. so that's y aku jmpe dy kt usim tu. she chose to be a lecturer







dy ckp, contoh, pesakit kanak2 cancer, kan rawatan sgt panjang, lame, so mcm dy kenal tau n raoat dgn mak, ayah, jiran, laki bini , sume tu la. dy knl. so bile patient tu mati, bile kanak2 tu meninggal, sedihnye bukan men lagi .  memang dy klua, jmoe diorang, ckp dah meninggal, then dy masuk bilik, nangis. she said, a doctor should'nt do that !!!  tk bleh.,..





n one more case, she said, if she had to extract from bone marrow ke hape2 la, aku ni bukan doctor, jd aku tk tau sgt  haha sigh T_T  ....  mmg sakit weh mende tu. mmg budak tu mnjrit , menangis.. budak kan.. dgn mak dy mnagis, ayah dy nangis, adik abg,  jiran2 sume... so mmg dy tk thn la. sdih...






so that's y she quit.






fuuh..




ak ni tk pena pk nak smbung pe.. gynecologist ke... tah... 







saje je share. 






main point dy ckp, jgn tkut tuk brubah. haha...career la... dr doc ke lecturer. 





skiann

40 comments:

  1. Waaa, baru pakar kanak kanak. Kalau pakar sakit puan. Harus lebih tabahhh. Erkk -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm tak tau.. haha :P hpe la sye ni kan

      Delete
  2. Sambung jep forensic..Wt pape pun takde nak nges2... :)

    To be a doctor, kita kena jadi keras hati...
    Kena nampak macam tak berperasaan...
    Kann? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kut.. kan.. kalo forensic tk thn ngeri je la haha

      Delete
  3. sebelum sempat jadi pediatrician lagi along dah quit dulu kot. haha. mmg x boleh ar tgk budak nangis ke jerit. huhuhu.. kalau budak jerit sbb xdpt mainan tu lain citer la. haha.

    ReplyDelete
  4. oohh, hati saya mudahh taching.. xleh jadi mcm dia.. huhu.. bleh jd ckgu j.. hohoho

    ReplyDelete
  5. tang kena berani berubah tu memang menarik, tapi saya tak berani,,hoho

    ReplyDelete
  6. Career kita memang depend on ability kita kan? Ability dari sume segi. Tapi kira untung lecturer tu, sbb dea tak kuat jadi doctor, dea still ada talent untuk jadik lecturer. Tak la dea lost terus. & untung dea ada kekuatan untuk buat anjakan paradigma dlm career :D

    ReplyDelete
  7. Salam zira dalink...tq folo blog kak intan..wah bakal doc ke nih dik...:) tp kak intan jenis penakut tgk darah pon rasa lemah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sye pun tkut drh sbnrnye.. haha :P tp blum msuk part drh2 lg.. jd ok je la.. haha

      Delete
  8. memang jiwa kena kental la nak jd doctor. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. kne wat2 tak tau je... cm yg dr gaza tu... bru nk rawat tgok2 anak sdri.. pastu mnggal pulak tu...

      Delete
  9. huish!!nak jd doktor ka? kena banyak bersabar nak layan kerenah pesakit

    ReplyDelete
  10. Thanks Drzira follow blog Kak Mirror..

    Kerjaya doktor mmg perlukan kesabaran dari mula study hingga ke dunia pekerjaan. Tahniah dan moga terus berjaya!

    ReplyDelete
  11. insha allah, kalo ade rezeki saya pun nak smbg buat master jugak pasni..dari cikgu jadi lecturer..tp bidang lebih kurang sama je :)

    ReplyDelete
  12. yerp. setuju. lecturer juga adalah satu cabang yang menarik. berbakti pada masayarakat sama seperti doktor, cuma dalam skop berbeza.

    ReplyDelete
  13. that's y sy xplh cabang2 perubatn ni..hehe..i'm not strong enough klo bab ni..hehe..xD

    ReplyDelete
  14. wak dulu pon cita2 nk jadik doktor jugakkk.. ihiIKs

    ReplyDelete
  15. chosen pepoples je jd doktor..dats y lah..hehe

    ReplyDelete
  16. cita-cita nak jadi doktor. sekali mampu jadi doktor number je. hehehe :)

    ReplyDelete
  17. menarik cita ni..msti lec sis 2 nmpak ja garanggg tp sbnrnya hati lmbut..klo x, dy xkan sanggup tukar prfsion dr 2 p lec kan?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. haha.. nmpak garang =_= tp cun laa

      Delete
  18. err...klu takmo takut, senang citer jd suri rumah ber'ijazah...:P

    ReplyDelete

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...