Thursday, October 24, 2013

"BeLajaR Tu SAtu JIHAD". kali ini entry bermanfaat

assalamualaikum. kum apa kumbat. bat apa batman man apa man??? da lupe.






bergaya sungguh beri salam




sempena nak buang masa main internet, kita buat post baru. 




"Belajar tu satu jihad.."




:')




kata-kata dari someone that makes me touched.







siapakah anda sekarang? seorang dak tadika?

seorang yg da kerja?

seorang student?

seorang student dan bini orang?

sebut bini orang ni tahniah my lecturemate, che ya kerana dah kawen pd umur 20 ni


ha. smbung balik. siapakah anda sekarang?




kalau anda dah kerja pun, anda mesti pernah jd student kan?




actually kita ni student sampai mati. non-stop learning.





ini cerita seorang student bernama azira. a.k.a penaip ni la.





semalam. cewah. semalam. 
(toloooonglah baca nada bergaya tolooongla)




semalam bila fikir. cuti 2 minggu ni, study. pasai naik ni ada mid sem exam.




rajin aku kt rumah ni. tk penah2 asyik ngadap buukuu je.




tapi..




tk abes jugak study. 




banyak sangaat. 





sangat





sangat



sangat.

(toolooong lah dapat imagine banyak tu)





pastu otak pk, isnin ni muet. 




rabu ni exam dah.


biochem.


followed by



physio.



then anat



kate ade exam etnik pulak.






arghhhhhhhhhhh!!!



cuti nak abes dah woi!




sabtu ni aku balik keyel :(




pastu dgn kepmsan ni. lg la.






mmg rse nak quit.




yela? smpai bile?




aku lak kena susun takwim tuk jaksa. sume. FPG (gigi) and FPSK. dr first year smpi la sixth year.




aku tengok cuti diorg. omaigod




makin tua makin sikiiiit cuti.

makin naik tahun makin sikiit cuti. especially medical student





arghhhhhhhhhh!!!







pastu mmg pressure tibe2. tibe2 je pressure. 



maka terlintaslah....









"Benti lah gini belajar. duk uma. happy2. keje ke. Tayah mikir."






tapi my besstt friend a.k.a my beloved friend told me..




"Belajar tu satu jihad..."




oh semangat tiba-tiba. 





tibe2 je semangat. tadi tibe2 pressure






bukan semangat ambik buku trus sambung. tak pun.




tp cm terfikir. a'ahlaaa. Asal niat betul dapat je pahala.




asal niat belajar kerana Allah dpt dah pahala. lagi susa lagi banyak inshaa Allah.



mama pun selalu cakap, kalo tk belaja betul2, pastu nk keje kat kedai2 tu, kedai tu untung banyak tp bayar gaji sikit. 





sebab aku pena keje kedai topap. untung hari2 seribu lebih. gaji aku half of it. keje 10 jam. sorang.





tp betul la. belajar itu satu jihad. belajar itu satu jihad. belajar itooo satooo jihaaadddddd!!!!! (toloooongla baca nada menjerit)




ingat lahir kt dunie ni tuk enjoy takde ape masalah ujian ke? tau2 je kaye? kaye duit mak bapak buat pe? 




jd sekang, aku da tenang sedikit. haha. pressure mmg la. tp peganglah,



man jada wajada.

spe berusaha berjaya



Allah tolong. inshaa Allah.



TAPI!!!



kalo berjaya ke tak tu ujian jugak haha



TAPI YANG KEDUA!!!



jangan sampai kejayaan itu jadi istidraj buat kita. istidraj tu cam pape kesenangan kemudahan, kejayaan ke kemwehan ke yang wat kite makin jauh dari Him upthere




just one sentence. 



aku percaya that one sentence tu dari Allah turun ke dia. dia cakap kat aku. :')




thanks.




just one sentence



"Belajar tu satu jihad..."


Sunday, September 1, 2013

saya rasa tua #tibetibe

Salam semuaaa


Slamat hari raya lol





Saya dah masuk second year dlm ijazah srjana muda prubatan dn surgeri






Oleh itu



Saya rasa tuaaaaa




Okay the point is..




Saya ad pro exam T_T








Ianya sangat menakutkan kerana apabila fail kena repeat the whole year.







Jadi mohon doa kalian






Siapa tak takut T_T







Blog pn akn jadi blog tinggal. Pasti !





Kbye muah




sempat lg gi hiking bukit saga uolss



Sunday, July 7, 2013

Selamat mymbut ramadhan semuaaaaa



selamat menyambut ramadhan semuaaaaaaaaa









dulu form 5 belajar SI. syariah islamiyah



 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa… "

Perkataan “kutiba ‘alaikum..” yang digunakan mempunyai erti ‘diwajibkan’..





tapi ni copy je kat blog nii :








dah..



selamat berpuasa!!!

(it is a time to set our goals)


semoga hati2 yg kotor tu dpt di bersihkan time ramadhan. 
semoga minda2 yang asyik fikir negative kat orang lain dpt di bersihkan.