Tuesday, June 28, 2011

busy wehh

sorry lah kalian

azira busy weh serius..




subjek yg azira blaja kt usim ni memang la tak adventure cm u all

ni die : bi , arab, quran sunnah, fizik, bio, kemis n math

lakin i need to struggle

nk masuk medik time degree kene lepas 3.5

sem 1 msti dpt 3.5 keatas..

sbb kalau dpt bwh 3.5, sem 2 kene 4.00..!

sem2  susahh..ade blaja ict plak lagi..

sistem  pointer nye sem1 + sem2 = 3.5 ke atas..

jadi rsau lahh..

memang dah masuk tamhidi(asasi ) medik, tp tak smstinye lepas masuk medik time degree nanti..

futhermore, i got jpa scholarship-pidn

i got it for piln-egypt, but i rejected n i try to change it into pidn..

n alhamdulillah SUCCESS ..hehe

so i must sruggle lahh

jadi jgn marah kalau den tak blogwalking urs ..k darling darling sekalian :))

pray me the best

5 amalan terbaleeekk zaman sekaranggggg..! (sambungan yg dulu2 tu..haha)


ahahaahhahha

ni post smbungan yg 5 amalan terbalek dulu dulu punye..

dulu aku janji nk smbung lgi 5 tp lupe lak..:"> malu malu

6-bulan puase bulan untuk didik nafsu sbnrnye...TAPI kajian mndapati bhwe prbelanjaan org islam time puase adalah lebih tinggi berbanding bulan2 len..ohoho~
terbalek sudaaaa

7-kalau nk wat haji, ramai org wat kenduri kann..knduri sblum pergi ke mekah tp  ade org dah blek tak wat pulakk
sebenarnye dlm Islam knduri ni dianjurkan antaranya kerana SELAMaT dari bermusafirr..
jadi terbalik jugakk
(tp rasenye buat due2 ok lot..nk pgi wat nk blek wat)

8-ibu bapa memang risau kalo anak tak lulus exam ..jdi snggup hntar ank gi tusyen memahal e.g satu subjek seratoss etc..
tp nk kuarkan duit hantar ank mengaji @ belajar agama suuusahh sgt..pdhl tak la mahal sgt kann..(di kecualikan ntuk parents yg ajar anak mgaji sndiri)
terbilakkkkk..!!

9-kalau kerja, memang kalau panas ujan ribut tetap dtg tp kalo gi msjid ujan pun dah tak pergi dahh..
kalau tak pun, tak ujan tak panas tak ribut tp x dtg gakk
manusia, rezeki Allah nak tp nk gi rumah Nya malasss
tebrilakkkk!!

10- si isteri kalo kelur rumah bukann men lg mekap bagai, bju blink2 (artis contohnye haha) tp kalo kt umah serabai je  (contoh-artis la...tngok kt sehati berdansa dulu) haha..padehal isteri spatutnye berhias untuk suami..jdi sedrhane je lah nk kuar umah tu..
TERBIALK!!!

DAH ABIS DAH...MAAF YE, NI PESANAN UNTUK DIRI SNDIRI N U OLL YG BACE.. n ni delah KOPI  kpd diary muslimah yg di beli di kedaiii

sekian

Tuesday, June 21, 2011

zirathegreat tu binatanggg????

aku bingung ni!!!

zirathegreat tu ape ah?
aku search jumpe binatang ni:

 nama tu bukan aku yang letAK tau

pelikpelikpelikpelikpelik

bingungbingungbingung

adakah aku sorang je taktau kewujudan zirathegreat ?? hahaha

lawak gila kot..

tak sangke ianya binatang ><

haha

sape yg tau pasal citer ni tolong roger


sama kah wajah yang tudung pink ni dgn gambar terbabit..?? haha

Saturday, June 18, 2011

hayya natakallam allughatul a'rabiah! (jom cakap bahase arabbbb..!)

hoihoihoi..!!!

haa..ni nk cecitececitececite ni

aku ni memang dari form 1 blaja arab, tp aku x reti ckp arab..lakin fi USIM , wajibu a'la kulli altalib an tatakallam fi allughatul arabiah fi fasli arabiah wa fi fasli quran hadis

translate: tetapi di usim wajib ke atas setiap pelajar untuk brcakap dlm arab untuk kelas arab n quran hadis..

daima,fi fasli allughatul injiliziah , almuallimah tatakallam fi allughatul arabiah aidhan

translate: kadang2, dlm kelas bi , miss guna bhse arab juga

iza tatakallam fil allughatul arabiah, la (takut) bi grammar..(hahahaha!).. ka anta tatakallam fi allughatul injiliziah, au fi allughatul malayuwiah, you never thought about the grammar right ??

translate : bile ckp arab, jgn takut dgn grammar..mcm ko ckp bi o bm, x pena nk ikut grammar sgt kan.. jgn la skema sangat ye takkk..

wa akhiran, adrusu li tatakallam fi hazihi lughah jadid..jadik byk vocab prlu blajar n byk nk kene btulkan jadik sesape yg reti arab tu tolong la tunjuk ajar..hehe shukran^^


ni contoh pekataan arb yg senang2:


1- iza- bile
2-anta; kau lelaki , anti; kau pmpuan
3- ana, saya ... nahnu; we
4- shukran; tengkiu
5- fi ; di @ dlm
6- haza n hazihi ; ini
7-bi ; dengan
8 - ma'a : bersame
9 - ila ; ke
10 - wa : dan 
11- au ; atau
12: nadhirah- jarang jarang
13- daima:kadang2
14- ahyana: always
15-almuallim au almuallimah: guru
16 - tabib : doktor
17- jami'ah: university
18- bahri: laut
19- aidhan : juga..@ too
20-usrah-family
21-walau-walaupun


kalau org ckp tenkiu kite jwb wc..fi allughatul arabiah, iza al insan tatakallam shukran ila nahnu, nahnu tatakallam afwan..;))

Tuesday, June 14, 2011

jerawat..(hari ni kita berkongsi ilmu ya)

JERAWAT atau ACNE

 setelah berhempas pulas goooogle, jumpelah sdikit dua dikit info tntg jerawat..

jerawat adalah:
suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia.
kelenjar minyk ya kwn2

ianya muncul di KULIT BERMINYAK sprti kulit muke n badan
jadi sesape yg berminyak semacam je muke tu jgn tak pedulikan ye...belilah compact powder yg sesuai untuk kulit berminyak...(yg x berminyak jgn gatal pkai compact powder yg untuk bminyak,nanti kulit korang jadik kering)

pki le gak yg clean n clear tissue tu...btul ke ni? ku tk penah pki...tengok org pki je..ade gak lelaki aku tengok laplap muke gune mende tu...korang lelaki takyah kesahh dgn ape org nk kate..muke kau muke kau, muke aku muke aku..haha

jenis2 jerawat

Jerawat Ringan; biasanya mempunyai sedikit bintik hitam dan jerawat
yg ni normal kot...tak kisah sangat

Jerawat Sederhana; banyak bintilan jeragat (black heads) dan jerawat yang berwarna hitam dan merah pada bahagian wajah/muka, dada dan belakang badan.
siap ade jeragat lagi...ni dah menimbulkan keanehan

Jerawat Kronik; banyak nodul besar yang berwarna merah dan terasa sakit dan berdenyut pada bahagian muka, dada, belakang badan dan anggota tubuh yang lain
ni siap berdenyut lgi...wah ni mesti orang tu cuak n ingat kan sakit apelah pdhl masih kategori jerawat

care mengalak jerawat
1-cuci mukelah atleast twice a day
2-gune pencuci yg betul
3-elakkan kena chy matahari..cube lah lindungi muke korang dri matahari...ala ala eklan losyen vseline kt tv tu..tp eklan tu bengong..nk lindung kulit badan dr matahari konon...yg pakai SEKSI tu pehallll...what the
4-jgn la ngde2 nk tukar2 produk muke korg..kerana takut kena alahan dan keradangan kulit muka ( igt orang je ke leh meradang? kulit pun menyirap gak kalau tuannye asek tukar2 je..'ingat aku bahan ujikaji ke?'

yg dah tahap kronik tu, ni care nk pulihkan..insyaAllah
  • Emollients
  • Benzoil peroksida, asid salisilik
  • Hormon, termasuk pil perancang keluarga
  • Antibiotik
aku malas nk hurai..haha

k..ni semua di ambil n di ejas dr wikipedia..

k..mintk dijauhkn la dri segala kategori jerwat yg ade dln dunia ni...aminnnnnn..
babai

Saturday, June 11, 2011

vlad the impaler

haa kenal tak vlad the impaler?

aku tau pun lepas bace novel sutera bidadari- tuan ramlee awang murshid

ni dye si vlad yg turut di gelar sebagai dracula


vlad the impaler tu maksudnye vlad si penyula..tau sula??

aku tak pasti sgt pasal sejarah dye..aku bace pun tak paham..dlm sutera bidadari of course la tuan ram reka je..


yg penting vlad ni kejam la..dye suke sula org..


saje je nk post pasal ni...

dalam sutera bidadari, i tell u..memang terbaek lah..tp yg terbaek ttp cinta sang ratu..sutera bidadari lg best dri novel sblumnye, cinta sufi..

yg paling tak sgke sekali, saifullah , hero abad 21 dlm cite ni rupe2nye...ehemehem.. x bleh gtaw, nanti kecewa org yg tak bace lagi..

n aku yakin ade smbungan lg lepas sb ni..sbb last dye memang mengejutkan dn tgantung mcm novel2 sebelum ni..tuan ram memang byk idea..mkin kaye lah dye..haha..mane tak kaye, novel fiiiiiiirrrssssst dye wat dulu pun org nk lagi...

sekian

drawing via paint..can u do it??

hmmm...this is my first drawing .. via PAINT..u know..paint...all pc or lappy or netbook must have it

lukis pakai tangan cantekk r..tp lukis pakai mouse...u jugde it..!

heh...i know u all will say, this is not a good drawing..senget sane sini..macam kanakkanak ribena punye lukisan jekk..

hehehei..try it urself..u will find that it is quite difficult to draw via paint..menggigil tangan tau...haha except for those who are born to be a drawer..kartunis ke..yg terer pakai lukis2 pakay komputer or ade software untuk melukis...but mine not used any software

cube lar lukis..suuuusaaah..nk kaler tu senang..tp nak kaler warne kulit payahh..nk cari kaler lagi..quite difficult larr
try r..haha

ni satu lagi..laaaagi buruk..haha..! cincai + tangan tak bedong


haha..bile tengok balek memang arrrgghhh ni awek ke maknyah..!! lain macam je...

saje je tunjuk..korang try la sendiri..haha.. nak lukis kening je dah padam byk kali..


Friday, June 10, 2011

terharu2..100 followers dah T_T

haa to u all that already have 100< or maybe 1000< followers dont laugh to me yar..

akhirnye dah 100 jugak followers aku...terharu tau...blog ni baru buat..(disember 2010..abes spm..haha baru lah konon..)

trimass lah kpd followers yg sudi follow..

tahniah untuk cik bulan ungu kerana jadik follower yg ke 100..

 korang klik2 la dye k!

k..babai

aku berusaha lah untuk rajin bw n post ..paling kurang pun seminggu sekali kot...(skang baru masuk u kan..jadik bz sket lahh)

undilah CINTA SUFI-RAMLEE AWANG MURSHID-ANUGERAH PILIHAN PEMBACA POPULAR BERITA HARIAN

this picture is really not connected with the title given right?? haha

haaaaa...peka kah anda, setiap tahun memang ada ABPBH kan..tp ade gak ABPBH untuk buku @ novel..tp nama anugerah itu sprti yg tertera pd tajuk entry ini...(wah ayat dah mcm bace paper)

adakah anda perasan tentangnya? selak2 berita harian tp kdg2 tak prasan punn..(i mention myself..haha..i know bout this last year..padehal dah berzaman dahhh anugerah ni wujud)
k...dgn bangganya saya memberitahu, wpun tak brape igt, tahun lepas novel MIKHAIL  menang..(NOVEL FAV AKU)
novel CINTA SANG RATU pun penah menang...

then HIJAB SANG PeNCINTA  pun menang

skang, taun ni, CINTA SUFI plak tercalonn..:))))))))
(haritu ade mjlis ape ntah, katenye hero novel ni iaitu lelaki yg jdik cover novel ni datang..awww.....nak sgt tengok sapelah gerangannye laksamana sunan...<3..bayangkan ler..pmbace2 novel epik bagaikan puteri ni memang gilakan sunan termasuk aku..yg lelaki pun suke ngan si sunan ni..jadik bile die muncul depan mate..aku tak dpt bygkan ape yg akan berlaku..haha)

fan club RAM bleh lah undi..sme je cm undi ABPBH, beli paper bh hari KHAMIS, tick kat novel tu atau pegi kedai buku POPULAR, mintak borang tu, isi pastu bgi blek..... saingan sengit lahh...ni yg tercalon..:

Sepuluh buku kategori fiksyen yang dipertandingkan pada kali ini ialah Lafazkan Kalimah Cintamu (Siti Rosmizah), 2x5 (Areila Sahimi), Cinta Sufi (Ramlee Awang Murshid), Cinta 3 Suku (Herna Diana), Pergilah Air Mata (Hanni Ramsul), Masih Setia (Aisya Sofea), Coke & Sundae (Ilya Abdullah), Sepupuku Suamiku (Lynn Allyna), Saat Kau Kata Cinta (Anis Ayuni) dan Bukan Tak Sudi (Mimie Affinie).
(sumber: www.kelabram.com)

due date: 17 july 2011

we see who will be the winner k..!^^

haa the next novel of RAM is FIKSYEN 302...HEHE....sinopsis: jgn percaya kepada sesiapa pun yg mengaku dirinya sebagai pembunuh upahan..(kalau tak silap la...)
RAM yg gtaw kat novel terbaru dye sutera bidadari..
penulis yg bagus kan..haha...lum wat novel lgi tp dah ade tajokk

ni dia gamba penuh bergaya tuan RAM

ps: saya baruuu abes bace novel RANGGAU...cuak...smpai rase takut nak kuar rumah...naseb bek ending dye tulis ehemehem..trus tak takut dah..haha! aku ditipu..!_tak paham kan?tak paham kan? jadi silalah bace.._
seorang lelaki...seorang wanita ...seekor makhluk

Wednesday, June 8, 2011

zira di usim

hehe gambar y tak di rotatekan..

zira pakai contact lens ke??

mane de..tu lap habuk kat spek jap...

 same je dehh..

ok...ni sedikit dua dikit pic yg aku snap curik2 kt usim..
  library tingkat 3
 lib tingkat 1

pipa jadi modellll

kafe kt kolej kediaman..jarang aku makan situ...santekk kan...errr

ni katil aku..
alololo~ pinky..

ni time g picc majlis pelancaran plan tindakan fasa 2 oleh menteri pengajian tinggi...dak medik je dapat pegi senn kitorang takde kuliah pagi...kuliah kitorang hari tu(selase) 3.30 - 5.30 ptg..
ggamba curikk..
aku makan ni je...dye ade lakse...tp aku tak amikk...

gambar kontroll
tak sabo nak balekk...^^
 wowowo aku pakai simple gile..jgn lah pelik..time tu nk gi x-ray..pki tudung sarung je lahh...
tak lupe juge kucing tersayang...si black eye peace...
wowowo.. kontroll abes...ehem..baG tu kalo korangg jumpe memane diam2 je..ehehehek..malu.. ><'
 

Sunday, June 5, 2011

first day as a usim student

aku n mass..(skulmate)

nk blogging jap je ni..pinjam netbook mass...hehe

gambar orented a.k.a minggu taaruf bsame baju pepel..
pipa~ member kt tun mamat dulu..


makan pisang goreng n kopok lekor dpn tasik kt nilam court

pergi round nilai...dri tesco ke giant ke popular ke reject shop ke sushi king...

sushi king..makan ntuk merase...(first time..T_T..agak jakuunnn)
sekali pergi tobat tak nak pegi lagi...

bajet sedap je muke kitorang...

air ice lemon honey tea kut name dye...hampeh..!


last skeli abis gakk...(kate je tak sedap)..air di atas dikecualikann..


pastu gi giant balik..then jumpe karaoke box..masuukkk...pastu patah blek tesco..men game sampai rm 15 abes..n sampai mlm..kul 9 baru smpai..igt nk blek kul 1059..(paling lewat 1060 pm...)

lastly..apartment nilam court..(KKNC)

simply inspiring the bestttttttttt...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...