Tuesday, June 14, 2011

jerawat..(hari ni kita berkongsi ilmu ya)

JERAWAT atau ACNE

 setelah berhempas pulas goooogle, jumpelah sdikit dua dikit info tntg jerawat..

jerawat adalah:
suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia.
kelenjar minyk ya kwn2

ianya muncul di KULIT BERMINYAK sprti kulit muke n badan
jadi sesape yg berminyak semacam je muke tu jgn tak pedulikan ye...belilah compact powder yg sesuai untuk kulit berminyak...(yg x berminyak jgn gatal pkai compact powder yg untuk bminyak,nanti kulit korang jadik kering)

pki le gak yg clean n clear tissue tu...btul ke ni? ku tk penah pki...tengok org pki je..ade gak lelaki aku tengok laplap muke gune mende tu...korang lelaki takyah kesahh dgn ape org nk kate..muke kau muke kau, muke aku muke aku..haha

jenis2 jerawat

Jerawat Ringan; biasanya mempunyai sedikit bintik hitam dan jerawat
yg ni normal kot...tak kisah sangat

Jerawat Sederhana; banyak bintilan jeragat (black heads) dan jerawat yang berwarna hitam dan merah pada bahagian wajah/muka, dada dan belakang badan.
siap ade jeragat lagi...ni dah menimbulkan keanehan

Jerawat Kronik; banyak nodul besar yang berwarna merah dan terasa sakit dan berdenyut pada bahagian muka, dada, belakang badan dan anggota tubuh yang lain
ni siap berdenyut lgi...wah ni mesti orang tu cuak n ingat kan sakit apelah pdhl masih kategori jerawat

care mengalak jerawat
1-cuci mukelah atleast twice a day
2-gune pencuci yg betul
3-elakkan kena chy matahari..cube lah lindungi muke korang dri matahari...ala ala eklan losyen vseline kt tv tu..tp eklan tu bengong..nk lindung kulit badan dr matahari konon...yg pakai SEKSI tu pehallll...what the
4-jgn la ngde2 nk tukar2 produk muke korg..kerana takut kena alahan dan keradangan kulit muka ( igt orang je ke leh meradang? kulit pun menyirap gak kalau tuannye asek tukar2 je..'ingat aku bahan ujikaji ke?'

yg dah tahap kronik tu, ni care nk pulihkan..insyaAllah
  • Emollients
  • Benzoil peroksida, asid salisilik
  • Hormon, termasuk pil perancang keluarga
  • Antibiotik
aku malas nk hurai..haha

k..ni semua di ambil n di ejas dr wikipedia..

k..mintk dijauhkn la dri segala kategori jerwat yg ade dln dunia ni...aminnnnnn..
babai

No comments:

Post a Comment

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...