Sunday, May 21, 2017

Perubatan USIM tahun 4 / clinical year / sem 7&8

Assalamualaikum.


Hasil pemerhatian aku, aku rasa baik jelah aku tulis pasal clinical year kat FPSK USIM or yang korang google medik USIM ni. Kasi berguna sikit blog ni untuk adik-adik. Entry aku pasal tamhidi gigih korang baca ye, bagus2.



baca dah bagus, jumpa kak zira tegur lah. Kak zira tahun 5 skang. Dia tak femes pun. tapi dia men futsal


OKEH KENAPA USIM BELAJAR 6 TAHUN?

sebab tahun 4 baru masuk clinical year. orang len tahun 3 awa.


ADA 4 MAJOR POSTINGS UNTUK TAHUN 4 + 1 MINOR



zaman aku ni baru, tak sama dengan senior. kalau fail 2 MAJOR POSTING kena repeat the whole year which is nauzubillah lah.


1) INTERNAL MEDICINE
Internal medicine ni benda yang ko paling kena pro sekali bagi akulah. sobs. sebab medik kan perubatan. takkan tak pandai perubatan ye dok.


tapi ko jgn ingat dia senang T_____T

10 minggu weols posting medicine. 4 minggu hospital ampang, 4 minggu temerloh.

INTERNAL MEDICINE tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simplenya medicine ni akak bagi contoh diseases ok? 

bronchial asthma, COPD, heart disease, denggi, nephrotic syndrome, diabetes mellitus, hypertension etc.

exam : short case + long case. 
aku : short case : Atrial Fibrillation,
Long case : Anemia 2nd to CKD kot. 

actually aku blur masa medicine. posting kedua kot. tak pandai adapt lagi. tp lecturers yg banyak tolong. masa exam pun aku punya ddx bukanlah anemia. huaaaa. bila dr trigger baru aku sebut.


Image result for oxford handbook of clinical medicine
buku ni memang nyawa. Dr cakap ko hafal buku ni je ko dah leh jd doktor. 


2) SURGERY

ni bala dalam kehidupan. ko tau tak aku sebelum masuk surgery berangan jadi surgeon, dah masuk aku tak nak jadi surgeon dah.

dia macam simple, straight forward compared to internal medicine, tapi dia mcm scary lah jugak. tak boleh nak describe. sobs.

SURGERY tu apa?  takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simplenya surgical posting ni akak bagi contoh diseases ok? 

contoh paling best appendicitis or yg uols panggil appendix appendix tu, lagi ada batu-batu yang ada, batu karang, batu kat liver, macam-macam lah.

exam : 1 long case+ 1 short case
aku punya exam : long case : choledocholithiasis
short case : aku tak tau apa sampai sekarang diagnosisnya T_T

alhamdulillah dah lulus. Terharu kot. Thanks Mr Arief luluskan. sumpah sampai skang aku tak tau auntie tu sakit apa T_T

ni masa pre clinical year. Ajet ajet je scrub. dah masuk Operation theatre tak ingat pun cane nak scrub T_T

3) O&G. Obstetric and gynecology.

haaaa ni dah masuk Sem 8. best sangat T____T

kitorang belajar O je. G belom. aneh kan?

Obstetric tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simple nya semua berkaitan org mengandunglah kat obstetric ni. 


meh nak habaq. yang orang duk kata stim tengok pompuan beranak, pompuan susah payah tutup aurat tp bila beranak kena bukak tu aku cadangkan kita biar jelah dorg pk macam tu. minda org kite takleh control. 


hakikatnya : takde weh perasaan tengok aurat orang. kau gila. org tu nak beranak kot. nyawa dia. nyawa baby dia. apahal nak melucahnya? tak pernah tengok memanglah pk bukan-bukan. 


dalam labour room tu pk berapa cm dah bukak, dengan dorg kesakitan lg contraction pain, pastu bau darah dan lain-lain, macam-macam. apehal nak pk benda-benda luar tabie. 


tp yg sadisnya, dalam byk2 orang bersalin aku tengok, 1 je pasangan yg husband dia saaaaangat supportive. nak nangis weh T_T. sangatttt. husband tu melayu, bini dia indon, husband dia sayang sangatttt sampai aku pun nak nagis.hahaha. tapi memang sadis pun. 4th degree tear kot wife dia. pengorbanan ibu....

best jugak dengar baby nangis lepas lahir. KAlau tak nangis tu semua staff mengucap sebab neves T_T tp alhamdulillah setakat aku posting aku tak tengok lagi ibu or baby meninggal.

exam : 1 lc + 1 sc
exam aku : lc - vomiting in pregnancy
sc : normal je tak silap



Image result for obstetrics and gynaecology


4. Community health

okeh ni posting yang berjaya membuatkan aku pasang niat nak sambung public health yayyyyyy!!!!!!

tak tau kenapa. Aku rasa nak tolong educate the public. macam WHO selalu buat, hahaha

Community health tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. Secara simplenya, dia adalah apa-apa yg involve public.hahaa. aku pn tak reti explain. Contohnya inspect rumah orang tengok ada tempat pembiakan denggi tak. inspect kedai makan and bagi grade A/B/C. banyak lagi yg best!
doakan plis. sumpah aku suka. (sebenarnya aku tak suka duduk hospital, ward. thats y nak sambung ni hahahaahh)


posting yang menyatukan ummah.
posting yang banyak amek gambo.
posting yang membuatkan kitorang dapat masuk dalam tempat buat makanan untuk flight. haha. 

exam :  lagilah best. theory je weh

ok MINOR POSTING.

posting terbest di alam semesta >>>>>>>>>>


FORENSIC !!!!!!!


best nak meninggal. I swear. aku niat nak sambung forensic. tapi mama tak bagi sebab banyak keluar masuk mahkamah.

kitorang punya lecturer usim Dr Karmila. byk dia cerita. yg paling aku igt yg ada pasangan suami isteri, makcik tu kena lenyek lori, yg husband dia kutip cebisan dia atas jalan T_T Dr cakap sedih sangatttttt sampai dr pn nangis kat situ

Dr Azaini pun ajar kitorang. korang tau tak Dr ni the only ANTHROPOLOGIST masa kes MH17 dulu? yang negara-negara lain bersatu nak siasat cebisan-cebisan, dr ni the only anthropologist yang ada. tulang-tulang semua dia cek. 

best sgt forensic ni. Tapi best pun...jgn excited. patutnya lagi banyak tengok kematian lagi kita takut. bukan lagi kita biasa. ni pesanan lecturers kitorang.

banyak ibrah kot tengok post-mortem. eksiden langgar lembu pun boleh meninggal. Ada yang eksiden lepas gaduh dengan wife. macam-macam. sedihhhh. belum cite yang high profile kes lagi.

posting ni kita belajar jenis-jenis senjata. senapang. peluru. dan banyak lagi. terbayang cerita RAMLEE AWANG MURSHID dengan DETECTIVE CONAN kot.


exam : theory.

sekian. amacam? korang rasa best ke amek medik?

posting ni buat kita semangat nak berusaha sampai lulus. supaya merasa semua posting.


doakan k.

Thursday, May 18, 2017

tonik rambut nurul old vege oil review

Assalamualaikum 

Pernah dengar tak tonik rambut? Tahu tak apa benda?

Meh nak cite. Tonik rambut ni pendekkan cite macam ubat rambut. Tapi tak payah KKM (depends on ingredients lah)

Ubat ni means merawat. Contoh anda ada kelemumur, rambut gugur, rambut nipis, rambut berbuah, rambut busuk hapak, rambut kering mengerbang, rambut kusut tak cantik, rambut berminyak menggelikan, botak tengah, botak tepi, botak belakang. 

Semuuuaa ni biasanya orang pakai shampu je. Konon nak rawat. Bila tak berjaya, duit habis, masalah tak setel. Adoi. Pastu tukar shampu. Sama. Ulang lagi. Or beli lagi konon bagi peluang shampu nak tunjukkan kehebatan. Tak berjaya. Survey shampu lain. Sampai mati buat benda ni. Masalah tak selesai. 

Sebab? Sebab tak tau kewujudan TONIK RAMBUT! Hair conditioner pernah dengar. Tapi tonik tak pernah sebab orang jarang jual. Kalau ada pun korang tutup mata sebab harga dia mesti RM80 keatas bro kak. 

Dah namanya perawat. Mestilah mahal. Kalau nak murah belilah minyak rambut RM3.50. Try. Apa pun tak setel. Rambut berminyak lagi ada. 

Sebab?

Sebab dia takde vitamin. Dia minyak berkimia je. Awak pernah tengok minyak zaitun RM5 dengan minyak zaitun ori? Rm20+ lebih kot yang ori. Tengok warna dia beza macam mana. Cari kat mydin. BEZA WEH! ko tetap pilih yang Rm5 sedangkan kesan tak sama. 

Camnilah. Rambut needs vitamin. 

Ni tonik rambut nurulgold vegeoil. Pernah dengar? Kalau pernah maksudnya anda tengok tv alhijrah/ pembaca tegar majalah mingguan wanita/ kat fb anda ada seller #nurulgold #vegeoil

#Tonikrambut vege oil ni memang vege. Natural-based. Malas cakap banyak. Boleh baca kat gambar. Vitamin apa dia bagi. Untuk rawat masalah apa. 
Apple hijau+pure olive oil+ pure sunflower oil +bayam.

argan oil takde. Tu jenama lain. Sibuk argan oil. Cuba search dulu fungsi bayam. Jangan pandang bayam sebelah mata tau. Boleh setel kebotakan awak tu dengan bayam.

bezakan serum dengan tonik sebelum cakap tonik mahal. Ada sebab serum murah. Sebab serum tak merawat. Tonik je merawat. Ok? Jadi tolonglah ragu-ragu bila baca serum rambut murah merawat masalah rambut dan kulit kepala. Hairan. Baca dulu ok kaji sebelum beli. 

Ni review aku pulak. Demi Allah kalau aku tipu aku dosa. 

1) tak oily. Aku ni pemakai minyak rambut dari baby tau. Kalau tak pakai rambut aku afro. So aku kenal sangat tekstur minyak rambut. Apak die beza gila dengan tonik natural based. Tak oily! Pastu bila letak kat rambut macam zupppp. Terserap. Tak berminyak pun kepala aku. Pastu tetibe tangan jadi lembut lepas urut rambut.

2) dia wangi. I swear in the name of Allah dia vege oil nurulgold wangi. Orang kata bau manis. Patutnya bau epal hijau. Tapi manusia ni banyak kerenah. Ada orang kata bau strawberry. Bau minyak kelapa pun ada. Ape apelah yang penting wangi and tak pening. 

3) aku ni bertudung litup nan ayu. Aku risau gak. Takpe ke pakai nih. Balik kang bau apa? Hoiiii beza gila dengan sebelum pakai. Aku cium mak aji aku bau vege oil je. Takde bau peluh cam selalu. Kadang2 sukan aku sengaja cuba try test pakai vege oil then berpeluh sakan. Peh sama. Takde bau peluh mak aji aku. 

4) aku ni juga memang afro kalau tak pakai minyak rambut. Tp lepas aku berbejeoil, aku tak de dah afro. Demi Allah rambut kering mengerbang dah tak wujud dalam diri zirathegreat. Bangun tido pun maintain. 

5) aku dpt rambut idaman skang. Dulu aku dapat kalau lepas mandi je. Hahahahahahahahhaa. Skang anytime bebeh. Sebab rambut dah terurus. Alhamdulillah. Tapi akak aku lagi over. Ade ke dia kata dia feel like anzalna nasir lepas pakai vege oil? Hahahaa. Tahniahlah. Kawan aku pun sama over. Dia mesej feel like barbie. Tahniahlah.


Tu memang dp wasap aku. Lay exo. Kan aku dah kata demi Allah aku tak tipu. Tanya kawan aku depa sume tau dp aku memang gambar tu.

6) rambut gugur aku dah 1-2 helai je sehari. Dulu ko tau aku kena sapu lantai, kena buang rambut kat bilik air, kena buang rambut kat sikat, malu nak bagi sikat kat orang. Korang tau tak sekang sehelai rambut pun tak melekat kat sikat aku. 

7) gatal kepala paling best. Ko sekali pakai pun memang takde dah inshaAllah. Ni pun dari aku n review customer aku. Taktaulah apa puncanya. Kalau kau apply vegeoil nurul gold memang otomatik tak gatal. Tu akan blah dulu sebelum benda lain blah. Baca dari customer aku ni

36. Kelemumur memang kurang gile lah skang. Alhamdulillah. Aku memang happy lah. Sebab aku memang menyampah dengan kelemumur ni. 

37. Vege oil nurul gold hair tonic ni sesuai untuk korang nak tumbuhkan rambut. Tolong jangan tanya soalan comel macam "rambut aku dah lebat. Aku nak hapuskan kelemumur je. Kang aku pakai jadi lagi lebat ke?" Comel sangat. Mana ada space dah nak tumbuh. Takyah pk bemda macam tu tau. Banyak lagi nak pk.

38. Rambut hitam. Kemas. Bersinar. Ni aku cakap dari pemerhatian rambut aku sendiri. Dan rambut kawan-kawan aku yang aku duk sapu FREE kat depa as tester sebelum depa setuju nak beli dan dah beli dah pun. Aku tenung je laki ke pompuan ke. Ok...nampak hitam. Nampak kemas. Cun! Lulus!

70. Rambut lembut. Ni wallahi. Sebab yang sama di atas. Aku ni duk lurutkan kat kawan-kawan gugirl aku. To be honest memang macam-macam jenis rambut ada. Keras besi pun ada. Aku sabo. Aku lurut. Aku bazirkan vege oil aku ke rambut diorang. Aku bazirkan masa aku 2-3 minit. Abes je aku cakap weh rambut ko dah lembut. Then depa pegang depa setuju. Sebab tu lah dorang beli .kihkih. baru merasa rambut lembut. Geleng-geleng kepala feelin like kareena kapoor

Aku bagi kawan aku pakai. Dia kebotakan kat tengah. Muda. Hensem. Tinggi. Kurus. Kesian weh botak. Aku nampak ad pacak-pacak sket2 skang kat tengah. Alhamdulillah. 

Korang teringin tak skang? Kalau korang masih nak sayang duit dan ternak kelemumur and biar rambut jatuh berguguran serta bersabar dengan kebotakan takpe. Itew tak kisah. 

Fokus utama post ini adalah korang paham fungsi sebotol tonik rambut. Ok? 

Tonik rambut nurul gold vege oil ni pompuan boleh pakai. Laki boleh pakaim baby 3 bulan ke atas pun boleh pakai untuk tumbuhkan rambut and sekatakan and cantikkan. Wahai mak-mak, tahukah anda, kalau dari kecik anda sapu tonik rambut kat kepala bayi anda esok besar dia takde maslaah rambut macam anda?
 Ni baby vege oil kita panggil. Sebab dari kecik mak dia pakaikan tonik rambut vege oil nurul gold

Tak yah bilas. Paham? Shampu je bilas. Tonik takyah. 

Sebotol ni ko nampak je comel. Tp ko percayalah memang puas hati. 2x sehari pakai pun 3-4 bulan baru abes. Aku beli bulan 3. Skang bulan 5 kan? Ada separuh lagi tu pun banyak dah aku bazirkan ke kepala kawan-kawan aku terutama masa camp ppd. Dah beli tp tak bawak. Rambut mengerbang semula datang carik aku nak mintak sikit cissss. Pastu tanya asal dah nak habis doh? Aku lempang kang hahaha

camnilah. Nak tips rambut tips shampu dan lain-lain boleh stalk FB N Azira Zainal A
stalk insta vege_oil_zirathegreat
or insta qzirq
or nak tau harga terus wassap 0136170091

Lagi bagus. Ok? Babai. 









Sunday, April 24, 2016

A famosa Waterpark yayyyyyy ! waterpark terbest kat malaysia!

Salam !




Aku tak kire ada orang baca ke takde ke. Aku nak post jugak!!!



Hahahha





4 hari sebelum post ni, aku dan kengkawan pergi mengenjoykan diri ini di afamosa waterpark!!!

Selekeh kat semua. Cube teka hakak yg mana


Kitorang postimg community health kat Tampin, so hari raabu pon free. Haha. Makanya kami decide nak jenjalan waterpark ni. Bajet takde oranglah weekday.y




aku kalau buli nak pergi semua waterpark kat malaysia!




Dipendekkan cite, masuk rm43 - waterpark + lunch





dalam dia perghhhh.. mak ai..

Hakak ss je..nampak tu siap ada link. Gile kau tengok gambo pn bergetar jiwa


Ni la afamosa waterpark ice cream.. die sama je mcm vuvuzela kat sunway lagoon. Tp mak aiii scary dia 5x ganda ! Sunway lagoon pye vuvuzela aku naik 2-3x. Ice cream sekali je nak mak rasa jantung gugoq siyes





pastu hakak naiklah family raft. Biase jah tu. Mcm kt gambang waterpark je. Ok la nek 3x. Rajin sikit sebab takyah angkut tube




pastu hakak juge naik sume slide yg due org. Pakai double tube. Biase je. Cume emdingnye terbalik masuk idong air hmmm






ha. Hakak tk naik yg slide sorang2 without tube.  Hakak tengok je kengkawan hakak naik. Ala yg dr highway dah nampak tinggi macam pencakar langit tu. Hm. Hakak mmg nauzubillah la nak naik. 





Pastu ad 2 lg body slide. Tayah pakai tube. Kengkawan hakak sume yakinkan hakak bendalah tu slow sgt. Tp hakak ttp takde keyakinan diri dik.. 





tp puas hati. Walauun hakak tk main byk, hakak sgt puas hati. Berbaloi. Siyes.



cume wave dia tk best. Yg tmpt ala2 pantai. Hampeh. Tggu gila2. Wave gambang waterpark mmg awesome lah. 


TIPS nak ngenjoy ! Cube jgn jerit aaaaaaaaaaa. Tp jerit uuuuuuuuuuu. At least org denga korg mcm enjoy bukan takut nk meninggal. Berkesanla . Psychology. Hahahaha. Tp tk menjadi la kat ice cream tu gile tu jerit mcm anak tekak tekeluar habis pharynx larynx oesophagus sume tercabut tu



Sunway lagoon vs afamosa waterpark :
1) maaf hakak tk hingat dah sunway lagoon cemana





kalau rajin, beli beg hypergear tu kat freeport melaka mmg 50rm je offer. Nak beli tp mcm tk gune dah..so tk beli. Hahaahahahhahaahaah mmg kalis air kau. Buli letak henfon resit2 semua..

kelebihan afamosa waterpark :
1) locker murah dan besar.. 12rm tk slp + 10rm deposit. Kitorg share 11 org tu pun tk penuh nak kata besaqnya dia compare dgn gambang punya

2) tube pn murah..11+10 deposit. 

3) takde sistem bayar pakai tag. Senang tp susah. Hahahha. Kalau ada tag tu hakak tk suka. Tp kalai tkde tag hakak rasa susah jugak ttbe haus tabuli bli air sbb locker bukak sekali je seumur hidup kt situ . So mase tulah kawan hakak aka asral yg bawa kehulu kehilir hypergear beg dia sgt diperlukan sbb dia simpan dwet. 




Pesanan hakak satu je..tolonglah jangan gatal tengok video waterpark accidents or themepark accidents. Tu one of the reason hakak jd penakut tiba2 sbb malam sebelum pergi gatal tengok. Hahahahahahahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...