Friday, August 4, 2017

PERUBATAN / MEDIK USIM TAHUN 5 CLINICAL YEAR MBBS

HAI.

ok masuk terus tahun 5. takder maser nih. tulis pun sikit-sikit je sebab kalau nak cerita semua haromlah 5 hari type pun tak abes. tak taulah membantu ke tidak alah jadilah sesikit. btw tahun 4 kat sini ye:


tahun 5, ada baaaanyaaak posting. 
4 major + 4 minor!!!!! ekceli tak sure minor tu berapa -_-

1) ORTHOPAEDIC
(haa mesti pernah dengar masa zaman sheikh muszaphar kannn)

ortho ni ramai doktor pakar lelaki. kacak adalah bonus. tak pasti kenapa lelaki sangat suka ortho. mungkin sebab macam uji skill bertukang. 

dalam OT kemain ada tukul, screw. bestttt tapi lamaaaa. lapo weh siyes sejuk lak tuh duk dalam OT.

mencabar kot ortho. tangan budak-budak hancur kena mercun ni ortholah yang repair. eksiden2 ngeri patah sana putus sini, ortho yang repair. aku ni dahlah penakut darah. Anjat jugaklah memula tu.

bestlah jugak. suka je. cuma banyak nak hafal dan byk TERM BARU.

ni contohnya benda kena hafal Schatzker classification of tibial plateau fracture : 
Image result for schatzker

ni pulak contoh plate aka besi yg orang selalu ckp tu

Image result for plate orthopedic

tapi best jangan risau. medik ni semua best. yang tak best exam je. cuba adapt cepat. kena rajin baca. kena rajin hafal. 

exam aku aritu LC : # femur
SC : traction

2) PAEDIATRIC

ni haru. untuk org yg tak suka budak macam aku.

tapi percayalahhhh masuk wad hari pertama dah suka budak. sebab ko da paham kenapa budak kena berperangai annoying hahah.


paed ni medical. cuma versi budak. susah sket sebab budak. kena rapport dulu tu yang penting. 

Pastu paed ni hang kena ingat, hang besenye terpaksa clerk mak dia atau ayah dia. takleh nak clerk budak tu sendiri kecuali dia memang dah besar sikit. bleh jawab. 

pastu lecturers paed plak kaw-kaw T_T semua best tp semua power. prof. HOD. mmg org besar-besar. doa jelah depa ok time exam. (zaman i prof baki je)


siyes masa exam kau bukan risau kau tak cukup knowledge, tapi kau risau kau tak dapat rapport. T_T

bile abes je paed rasa cam merdeka T_T

Image result for paed kit

exam aku SC : DA 3-5 months
LC : dysentery 


3) PSYCHIATRY


INI BESTTTTT!!!


bestlah sangat.


ok psy ni cenggini, tbh seumur hidup aku psy 10 minggu hari tu, cuma 2 kali je aku clerk full, tu pun untuk case write up! 



pastu bile nak exam aku cuak namatey sbb jarang clerk sorang-sorang. sebab? sebab tak ramaiiiii. patient sket. weols ni 40 orang kat temerloh. nak divide sana sini tetap ramai. CWU berebut-rebut!!


bila clerk, kire clerk together-gether terus. pastu takkan nak ulang blek. sobs. nak best sket clerk kat klinik. tapi ko tau lah klinik. patient datang dan nak balik. susah nak jumpa yg bleh tunggu jap.


kerja aku baca theoryyyy je. habis semua aku baca. yg macam tak penting sangat baca first aid. 


tp kat psy lah kite akan rasa sangat bersyukur, ada otak berfungsi, siap amek medik lagi T_T


psy ajar pasal bersyukur, simpati, empathy, ape-apelah yang murni-murni. MISI KITA NAK REDUCE STIGMA! PAHAM? sampai soalan essay kitorang pun 2 soalan je. 
1) What is stigma?
2) how to reduce stigma?
30 markah 
hokaloh

bile pergi Hosp Tanjung Rambutan lagi la T_____T
dahlah raselah sendiri. best sangat.
hosp tanjung rambutan. sumpah ni tempat yang terkumpul manusia-manusia murni. ikhlas jaga pesakit walaupun gila, walaupun penjenayah, bunuh orang tu bunuh orang ni. lagi ikhlas dari manusia yang jaga orang-orang tua kat tuuutt. duk marah-marah ek eleh

 mujur si ijoi dengan mai orang perak. merasalah anak-anak diorang berjalan 

exam :LC je. pt aku tu schizophrenia sebenarnye. cam drug induced gitu. hopi dia panjang nak meninggal. kenal dah sebab dia dah baik. tp masa exam dia ckp dia depression pulek. hahaha layan jelah. senang kerja aku.



4. FAMILY MEDICINE.

ni best. sebab tukar-tukar tempat. sebab lecturers saaaaangaaaaat baik. aku berkenan la tapi taknak jadi femmed specialist.


masa aku (sebab takut berubah) 
2 minggu KK Tampin,
1 minggu KK kampung pandan Cheras
1 minggu KK Jolobu.


tampin cam biase lah ajet dah kenal kawasan. 
kg pandan best. cume cam sesak nafas lah duk situ hahaha. sesak wey jalan. KK dia agak sempit tp ramai gile orang.
Jelebu best namateyyyyyy mungkin sebab tido tempat aircond 




femmed ni aku nak menangis jugak masa nak exam. sebab kena cover semua tp tak tercover. mengharap pengalaman kat KK je T_T tak tau nak baca apa.


ape beza KK dengan wad?

penyakit. contoh, ko jarangggg sangat nampak bronchial asthma kat KK. tp kat wad common kan.

pastu kite kena cover psychosocial. tanya kaw-kaw social history. korek jangan tak korek. kadang present hypertension je, tapi sbb social tu menarik doktor suka.

contoh, patient kitorang, india + cina. anak dia ensem sangat T_T hahahaha. best. gi rumah diorang, clerk. best sgt lah. asyik gi rumah orang je femmed ni hahaah

ade yang bercerai. kite kene koreklah ape jd kat life die skang. blabla.

ade yang teenage pregnancy. 16 years old. datinglah jap ngan budak tu. makan sambil tanya. tengok-tengok, mak ayah dah cerai T_T. tinggal ngan nenek. nenek suka marah. ada boyfren. terrrlanjur. tp dia chinese lah. cantik sangattt. innocent je nak dapat baby T_T

femmed ni best. tu je. best sangat.

sempat jejalan sambut besday. makan cendol. mandi sungai. sume akt jolobu.

 doktor ED jelebu. inspiring gila. suke sangat dia. muka cam budak form 6 je


exam? susah nak cite. kire seprais je lah bleh tak pon tanya senior lain.


minor plak.

1) opthal

kena adapt la cepat. sebab 2 minggu je. include eam lak tu 2 minggu tu. 


aku memula tak nampak pun optic disc. ku rase macam betul tapi tahle. oren je T_T


aku mule tahu kebenaran dan rupa sebenar optic disc bila tengok mata patient glaucoma. wowwww vavahhhhh. camtu rupanya optic disc. so sape yang macam aku bleh cuba patient glaucoma dulu or cuba mata kawan korang yang tak rabun langsong sebab mata diorang ni sangat jelas.

aku siap try kat kucing wehhh. pehhh macam laser red reflex. vessel jelasss. tapi aku takdelah carik optic disc. risau plak kena cakor pipi aku ni

Image result for optic disc normal
ko tengok ni normal. aku dulu ingat haemorrhage tau

Image result for optic disc normal
ni glaucoma. jelassss optic disc.

exam :
2 SC : aku dapat 
-suspected glaucoma
-bilateral pseudophakia




2) ENT

ni


malas



sket


study jelah sebanyaknya. banyak kot ENT T_T


practise lah semua PE. tibe-tibe je exam tau T_T

ikut je Miss cakap apa. jangan tinggal Left or Right


exam 1 SC : aku dapat Left otitis externa. lawak gila praktise cakap melayu tetibe exam dapat patient foreigner tetibe aku fluent speaking


3) GP posting

ni best sangatttt tapi susah sangat nak dapat klinik T_T


nasib ah. cariklah awal-awal. doktor bagi masa awal kot. BTW tak silap GP ni sambungan femmed. i'm not sure it is considered as minor posting or not.


korang jangan givaplah carik klinik. sebab takleh share. mesti sorang satu. aku round dekat 15 klinik kat kuantan yang besar ni. hampeh kena reject.


last-last dapat gak. Poliklinik Shukri dan Rakan-rakan. alhamdulillah sangat best. sape orang kuantan try ah best siyes. Dr Hafizi dan Dr Romlah baik banget. rilek pun rilek. 

ada je member dapat clinic doktor garang. rezeki memasing. cubelah blajar ape yang bleh. 
nak kate baiknye sampai bleh selpi


dr Hapizi. aku g dia pen je. dia bagi aku buku ATKIN 80 hinggit T_T (memula dia bagi pinjam last-last dia buat hadiah)




4) ELECTIVE POSTING

ni best jugak. 4 minggu. cume tak bestnye masa puasa. penat. eceh. puih


ni pun suke hati engkorang nak pilih katne. ada yang pilih district. ada plih tertiary. 

i pilih HTAA. best weh. tenang je tak cam ampang temerloh. HO cam rilek je. tak taulah sebab kitorang bertige posting kat paed and medicine je.

henjoy je k. tp jangan lupelah fail minor pun bleh repeat year. buat je bebetul.
dUck-dUck HTAA

k bai. 
muah ciked

Sunday, May 21, 2017

Perubatan USIM tahun 4 / clinical year / sem 7&8

Assalamualaikum.


Hasil pemerhatian aku, aku rasa baik jelah aku tulis pasal clinical year kat FPSK USIM or yang korang google medik USIM ni. Kasi berguna sikit blog ni untuk adik-adik. Entry aku pasal tamhidi gigih korang baca ye, bagus2.



baca dah bagus, jumpa kak zira tegur lah. Kak zira tahun 6 skang. Dia tak femes pun. tapi dia men futsal


OKEH KENAPA USIM BELAJAR 6 TAHUN?

sebab tahun 4 baru masuk clinical year. orang len tahun 3 awa.


ADA 4 MAJOR POSTINGS UNTUK TAHUN 4 + 1 MINOR



zaman aku ni baru, tak sama dengan senior. kalau fail 2 MAJOR POSTING kena repeat the whole year which is nauzubillah lah.


1) INTERNAL MEDICINE
Internal medicine ni benda yang ko paling kena pro sekali bagi akulah. sobs. sebab medik kan perubatan. takkan tak pandai perubatan ye dok.


tapi ko jgn ingat dia senang T_____T

10 minggu weols posting medicine. 4 minggu hospital ampang, 4 minggu temerloh.

INTERNAL MEDICINE tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simplenya medicine ni akak bagi contoh diseases ok? 

bronchial asthma, COPD, heart disease, denggi, nephrotic syndrome, diabetes mellitus, hypertension etc.

exam : short case + long case. 
aku : short case : Atrial Fibrillation,
Long case : Anemia 2nd to CKD kot. 

actually aku blur masa medicine. posting kedua kot. tak pandai adapt lagi. tp lecturers yg banyak tolong. masa exam pun aku punya ddx bukanlah anemia. huaaaa. bila dr trigger baru aku sebut.


Image result for oxford handbook of clinical medicine
buku ni memang nyawa. Dr cakap ko hafal buku ni je ko dah leh jd doktor. 


2) SURGERY

ni bala dalam kehidupan. ko tau tak aku sebelum masuk surgery berangan jadi surgeon, dah masuk aku tak nak jadi surgeon dah.

dia macam simple, straight forward compared to internal medicine, tapi dia mcm scary lah jugak. tak boleh nak describe. sobs.

SURGERY tu apa?  takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simplenya surgical posting ni akak bagi contoh diseases ok? 

contoh paling best appendicitis or yg uols panggil appendix appendix tu, lagi ada batu-batu yang ada, batu karang, batu kat liver, macam-macam lah.

exam : 1 long case+ 1 short case
aku punya exam : long case : choledocholithiasis
short case : aku tak tau apa sampai sekarang diagnosisnya T_T

alhamdulillah dah lulus. Terharu kot. Thanks Mr Arief luluskan. sumpah sampai skang aku tak tau auntie tu sakit apa T_T

ni masa pre clinical year. Ajet ajet je scrub. dah masuk Operation theatre tak ingat pun cane nak scrub T_T

3) O&G. Obstetric and gynecology.

haaaa ni dah masuk Sem 8. best sangat T____T

kitorang belajar O je. G belom. aneh kan?

Obstetric tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. ok secara simple nya semua berkaitan org mengandunglah kat obstetric ni. 


meh nak habaq. yang orang duk kata stim tengok pompuan beranak, pompuan susah payah tutup aurat tp bila beranak kena bukak tu aku cadangkan kita biar jelah dorg pk macam tu. minda org kite takleh control. 


hakikatnya : takde weh perasaan tengok aurat orang. kau gila. org tu nak beranak kot. nyawa dia. nyawa baby dia. apahal nak melucahnya? tak pernah tengok memanglah pk bukan-bukan. 


dalam labour room tu pk berapa cm dah bukak, dengan dorg kesakitan lg contraction pain, pastu bau darah dan lain-lain, macam-macam. apehal nak pk benda-benda luar tabie. 


tp yg sadisnya, dalam byk2 orang bersalin aku tengok, 1 je pasangan yg husband dia saaaaangat supportive. nak nangis weh T_T. sangatttt. husband tu melayu, bini dia indon, husband dia sayang sangatttt sampai aku pun nak nagis.hahaha. tapi memang sadis pun. 4th degree tear kot wife dia. pengorbanan ibu....

best jugak dengar baby nangis lepas lahir. KAlau tak nangis tu semua staff mengucap sebab neves T_T tp alhamdulillah setakat aku posting aku tak tengok lagi ibu or baby meninggal.

exam : 1 lc + 1 sc
exam aku : lc - vomiting in pregnancy
sc : normal je tak silap


Image result for obstetrics and gynaecology


4. Community health

okeh ni posting yang berjaya membuatkan aku pasang niat nak sambung public health yayyyyyy!!!!!!

tak tau kenapa. Aku rasa nak tolong educate the public. macam WHO selalu buat, hahaha

Community health tu apa? takpe dik akak paham sebab akak pun tak tau jugak dulu. Secara simplenya, dia adalah apa-apa yg involve public.hahaa. aku pn tak reti explain. Contohnya inspect rumah orang tengok ada tempat pembiakan denggi tak. inspect kedai makan and bagi grade A/B/C. banyak lagi yg best!
doakan plis. sumpah aku suka. (sebenarnya aku tak suka duduk hospital, ward. thats y nak sambung ni hahahaahh)


posting yang menyatukan ummah.
posting yang banyak amek gambo.
posting yang membuatkan kitorang dapat masuk dalam tempat buat makanan untuk flight. haha. 

exam :  lagilah best. theory je weh

ok MINOR POSTING.

posting terbest di alam semesta >>>>>>>>>>


FORENSIC !!!!!!!


best nak meninggal. I swear. aku niat nak sambung forensic. tapi mama tak bagi sebab banyak keluar masuk mahkamah.

kitorang punya lecturer usim Dr Karmila. byk dia cerita. yg paling aku igt yg ada pasangan suami isteri, makcik tu kena lenyek lori, yg husband dia kutip cebisan dia atas jalan T_T Dr cakap sedih sangatttttt sampai dr pn nangis kat situ

Dr Azaini pun ajar kitorang. korang tau tak Dr ni the only ANTHROPOLOGIST masa kes MH17 dulu? yang negara-negara lain bersatu nak siasat cebisan-cebisan, dr ni the only anthropologist yang ada. tulang-tulang semua dia cek. 

best sgt forensic ni. Tapi best pun...jgn excited. patutnya lagi banyak tengok kematian lagi kita takut. bukan lagi kita biasa. ni pesanan lecturers kitorang.

banyak ibrah kot tengok post-mortem. eksiden langgar lembu pun boleh meninggal. Ada yang eksiden lepas gaduh dengan wife. macam-macam. sedihhhh. belum cite yang high profile kes lagi.

posting ni kita belajar jenis-jenis senjata. senapang. peluru. dan banyak lagi. terbayang cerita RAMLEE AWANG MURSHID dengan DETECTIVE CONAN kot.


exam : theory.

jangan lupe ada hafazan.

sekian. amacam? korang rasa best ke amek medik?

posting ni buat kita semangat nak berusaha sampai lulus. supaya merasa semua posting.

semua posting best. Make sure korang tak givap. Lulus setiap tahun untuk merasa semua posting. Boleh? Sila baca dengan nada serius. 

doakan k.

Thursday, May 18, 2017

tonik rambut nurul old vege oil review

Assalamualaikum 

Pernah dengar tak tonik rambut? Tahu tak apa benda?

Meh nak cite. Tonik rambut ni pendekkan cite macam ubat rambut. Tapi tak payah KKM (depends on ingredients lah)

Ubat ni means merawat. Contoh anda ada kelemumur, rambut gugur, rambut nipis, rambut berbuah, rambut busuk hapak, rambut kering mengerbang, rambut kusut tak cantik, rambut berminyak menggelikan, botak tengah, botak tepi, botak belakang. 

Semuuuaa ni biasanya orang pakai shampu je. Konon nak rawat. Bila tak berjaya, duit habis, masalah tak setel. Adoi. Pastu tukar shampu. Sama. Ulang lagi. Or beli lagi konon bagi peluang shampu nak tunjukkan kehebatan. Tak berjaya. Survey shampu lain. Sampai mati buat benda ni. Masalah tak selesai. 

Sebab? Sebab tak tau kewujudan TONIK RAMBUT! Hair conditioner pernah dengar. Tapi tonik tak pernah sebab orang jarang jual. Kalau ada pun korang tutup mata sebab harga dia mesti RM80 keatas bro kak. 

Dah namanya perawat. Mestilah mahal. Kalau nak murah belilah minyak rambut RM3.50. Try. Apa pun tak setel. Rambut berminyak lagi ada. 

Sebab?

Sebab dia takde vitamin. Dia minyak berkimia je. Awak pernah tengok minyak zaitun RM5 dengan minyak zaitun ori? Rm20+ lebih kot yang ori. Tengok warna dia beza macam mana. Cari kat mydin. BEZA WEH! ko tetap pilih yang Rm5 sedangkan kesan tak sama. 

Camnilah. Rambut needs vitamin. 

Ni tonik rambut nurulgold vegeoil. Pernah dengar? Kalau pernah maksudnya anda tengok tv alhijrah/ pembaca tegar majalah mingguan wanita/ kat fb anda ada seller #nurulgold #vegeoil

#Tonikrambut vege oil ni memang vege. Natural-based. Malas cakap banyak. Boleh baca kat gambar. Vitamin apa dia bagi. Untuk rawat masalah apa. 
Apple hijau+pure olive oil+ pure sunflower oil +bayam.

argan oil takde. Tu jenama lain. Sibuk argan oil. Cuba search dulu fungsi bayam. Jangan pandang bayam sebelah mata tau. Boleh setel kebotakan awak tu dengan bayam.

bezakan serum dengan tonik sebelum cakap tonik mahal. Ada sebab serum murah. Sebab serum tak merawat. Tonik je merawat. Ok? Jadi tolonglah ragu-ragu bila baca serum rambut murah merawat masalah rambut dan kulit kepala. Hairan. Baca dulu ok kaji sebelum beli. 

Ni review aku pulak. Demi Allah kalau aku tipu aku dosa. 

1) tak oily. Aku ni pemakai minyak rambut dari baby tau. Kalau tak pakai rambut aku afro. So aku kenal sangat tekstur minyak rambut. Apak die beza gila dengan tonik natural based. Tak oily! Pastu bila letak kat rambut macam zupppp. Terserap. Tak berminyak pun kepala aku. Pastu tetibe tangan jadi lembut lepas urut rambut.

2) dia wangi. I swear in the name of Allah dia vege oil nurulgold wangi. Orang kata bau manis. Patutnya bau epal hijau. Tapi manusia ni banyak kerenah. Ada orang kata bau strawberry. Bau minyak kelapa pun ada. Ape apelah yang penting wangi and tak pening. 

3) aku ni bertudung litup nan ayu. Aku risau gak. Takpe ke pakai nih. Balik kang bau apa? Hoiiii beza gila dengan sebelum pakai. Aku cium mak aji aku bau vege oil je. Takde bau peluh cam selalu. Kadang2 sukan aku sengaja cuba try test pakai vege oil then berpeluh sakan. Peh sama. Takde bau peluh mak aji aku. 

4) aku ni juga memang afro kalau tak pakai minyak rambut. Tp lepas aku berbejeoil, aku tak de dah afro. Demi Allah rambut kering mengerbang dah tak wujud dalam diri zirathegreat. Bangun tido pun maintain. 

5) aku dpt rambut idaman skang. Dulu aku dapat kalau lepas mandi je. Hahahahahahahahhaa. Skang anytime bebeh. Sebab rambut dah terurus. Alhamdulillah. Tapi akak aku lagi over. Ade ke dia kata dia feel like anzalna nasir lepas pakai vege oil? Hahahaa. Tahniahlah. Kawan aku pun sama over. Dia mesej feel like barbie. Tahniahlah.


Tu memang dp wasap aku. Lay exo. Kan aku dah kata demi Allah aku tak tipu. Tanya kawan aku depa sume tau dp aku memang gambar tu.

6) rambut gugur aku dah 1-2 helai je sehari. Dulu ko tau aku kena sapu lantai, kena buang rambut kat bilik air, kena buang rambut kat sikat, malu nak bagi sikat kat orang. Korang tau tak sekang sehelai rambut pun tak melekat kat sikat aku. 

7) gatal kepala paling best. Ko sekali pakai pun memang takde dah inshaAllah. Ni pun dari aku n review customer aku. Taktaulah apa puncanya. Kalau kau apply vegeoil nurul gold memang otomatik tak gatal. Tu akan blah dulu sebelum benda lain blah. Baca dari customer aku ni

36. Kelemumur memang kurang gile lah skang. Alhamdulillah. Aku memang happy lah. Sebab aku memang menyampah dengan kelemumur ni. 

37. Vege oil nurul gold hair tonic ni sesuai untuk korang nak tumbuhkan rambut. Tolong jangan tanya soalan comel macam "rambut aku dah lebat. Aku nak hapuskan kelemumur je. Kang aku pakai jadi lagi lebat ke?" Comel sangat. Mana ada space dah nak tumbuh. Takyah pk bemda macam tu tau. Banyak lagi nak pk.

38. Rambut hitam. Kemas. Bersinar. Ni aku cakap dari pemerhatian rambut aku sendiri. Dan rambut kawan-kawan aku yang aku duk sapu FREE kat depa as tester sebelum depa setuju nak beli dan dah beli dah pun. Aku tenung je laki ke pompuan ke. Ok...nampak hitam. Nampak kemas. Cun! Lulus!

70. Rambut lembut. Ni wallahi. Sebab yang sama di atas. Aku ni duk lurutkan kat kawan-kawan gugirl aku. To be honest memang macam-macam jenis rambut ada. Keras besi pun ada. Aku sabo. Aku lurut. Aku bazirkan vege oil aku ke rambut diorang. Aku bazirkan masa aku 2-3 minit. Abes je aku cakap weh rambut ko dah lembut. Then depa pegang depa setuju. Sebab tu lah dorang beli .kihkih. baru merasa rambut lembut. Geleng-geleng kepala feelin like kareena kapoor

Aku bagi kawan aku pakai. Dia kebotakan kat tengah. Muda. Hensem. Tinggi. Kurus. Kesian weh botak. Aku nampak ad pacak-pacak sket2 skang kat tengah. Alhamdulillah. 

Korang teringin tak skang? Kalau korang masih nak sayang duit dan ternak kelemumur and biar rambut jatuh berguguran serta bersabar dengan kebotakan takpe. Itew tak kisah. 

Fokus utama post ini adalah korang paham fungsi sebotol tonik rambut. Ok? 

Tonik rambut nurul gold vege oil ni pompuan boleh pakai. Laki boleh pakaim baby 3 bulan ke atas pun boleh pakai untuk tumbuhkan rambut and sekatakan and cantikkan. Wahai mak-mak, tahukah anda, kalau dari kecik anda sapu tonik rambut kat kepala bayi anda esok besar dia takde maslaah rambut macam anda?
 Ni baby vege oil kita panggil. Sebab dari kecik mak dia pakaikan tonik rambut vege oil nurul gold

Tak yah bilas. Paham? Shampu je bilas. Tonik takyah. 

Sebotol ni ko nampak je comel. Tp ko percayalah memang puas hati. 2x sehari pakai pun 3-4 bulan baru abes. Aku beli bulan 3. Skang bulan 5 kan? Ada separuh lagi tu pun banyak dah aku bazirkan ke kepala kawan-kawan aku terutama masa camp ppd. Dah beli tp tak bawak. Rambut mengerbang semula datang carik aku nak mintak sikit cissss. Pastu tanya asal dah nak habis doh? Aku lempang kang hahaha

camnilah. Nak tips rambut tips shampu dan lain-lain boleh stalk FB N Azira Zainal A
stalk insta vege_oil_zirathegreat
or insta qzirq
or nak tau harga terus wassap 0136170091

Lagi bagus. Ok? Babai. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...