Thursday, October 24, 2013

"BeLajaR Tu SAtu JIHAD". kali ini entry bermanfaat

assalamualaikum. kum apa kumbat. bat apa batman man apa man??? da lupe.






bergaya sungguh beri salam




sempena nak buang masa main internet, kita buat post baru. 




"Belajar tu satu jihad.."




:')




kata-kata dari someone that makes me touched.







siapakah anda sekarang? seorang dak tadika?

seorang yg da kerja?

seorang student?

seorang student dan bini orang?

sebut bini orang ni tahniah my lecturemate, che ya kerana dah kawen pd umur 20 ni


ha. smbung balik. siapakah anda sekarang?




kalau anda dah kerja pun, anda mesti pernah jd student kan?




actually kita ni student sampai mati. non-stop learning.





ini cerita seorang student bernama azira. a.k.a penaip ni la.





semalam. cewah. semalam. 
(toloooonglah baca nada bergaya tolooongla)




semalam bila fikir. cuti 2 minggu ni, study. pasai naik ni ada mid sem exam.




rajin aku kt rumah ni. tk penah2 asyik ngadap buukuu je.




tapi..




tk abes jugak study. 




banyak sangaat. 





sangat





sangat



sangat.

(toolooong lah dapat imagine banyak tu)





pastu otak pk, isnin ni muet. 




rabu ni exam dah.


biochem.


followed by



physio.



then anat



kate ade exam etnik pulak.






arghhhhhhhhhhh!!!



cuti nak abes dah woi!




sabtu ni aku balik keyel :(




pastu dgn kepmsan ni. lg la.






mmg rse nak quit.




yela? smpai bile?




aku lak kena susun takwim tuk jaksa. sume. FPG (gigi) and FPSK. dr first year smpi la sixth year.




aku tengok cuti diorg. omaigod




makin tua makin sikiiiit cuti.

makin naik tahun makin sikiit cuti. especially medical student





arghhhhhhhhhh!!!







pastu mmg pressure tibe2. tibe2 je pressure. 



maka terlintaslah....









"Benti lah gini belajar. duk uma. happy2. keje ke. Tayah mikir."






tapi my besstt friend a.k.a my beloved friend told me..




"Belajar tu satu jihad..."




oh semangat tiba-tiba. 





tibe2 je semangat. tadi tibe2 pressure






bukan semangat ambik buku trus sambung. tak pun.




tp cm terfikir. a'ahlaaa. Asal niat betul dapat je pahala.




asal niat belajar kerana Allah dpt dah pahala. lagi susa lagi banyak inshaa Allah.



mama pun selalu cakap, kalo tk belaja betul2, pastu nk keje kat kedai2 tu, kedai tu untung banyak tp bayar gaji sikit. 





sebab aku pena keje kedai topap. untung hari2 seribu lebih. gaji aku half of it. keje 10 jam. sorang.





tp betul la. belajar itu satu jihad. belajar itu satu jihad. belajar itooo satooo jihaaadddddd!!!!! (toloooongla baca nada menjerit)




ingat lahir kt dunie ni tuk enjoy takde ape masalah ujian ke? tau2 je kaye? kaye duit mak bapak buat pe? 




jd sekang, aku da tenang sedikit. haha. pressure mmg la. tp peganglah,



man jada wajada.

spe berusaha berjaya



Allah tolong. inshaa Allah.



TAPI!!!



kalo berjaya ke tak tu ujian jugak haha



TAPI YANG KEDUA!!!



jangan sampai kejayaan itu jadi istidraj buat kita. istidraj tu cam pape kesenangan kemudahan, kejayaan ke kemwehan ke yang wat kite makin jauh dari Him upthere




just one sentence. 



aku percaya that one sentence tu dari Allah turun ke dia. dia cakap kat aku. :')




thanks.




just one sentence



"Belajar tu satu jihad..."


16 comments:

  1. ye betul mmg setuju.dalam golongan asnaf dan matinya org yang menuntut ilmu adalah syahid kecil :)

    Belajarlah selagi terdaya :)

    ReplyDelete
  2. salam..
    btul..belajar itu satu jihad..kita xkan bhenti utk blajar hingga hjng nyawa pon..stiap masa kita belajar..dan
    kerja itu jga merupakan ibadah..kerja semata kerna niat ibadah, dpt phla..InsyAllah =)

    ReplyDelete
  3. salam sis,
    boleh tolong jawabkan survey? saya farhana dari UIAM sedang jalankan kajian thesis mengenai lanskap usim.

    http://freeonlinesurveys.com/app/rendersurvey.asp?sid=y7hjrhzdl9yp3lx356120&refer=freeonlinesurveys%2Ecom

    feel free to answer :)
    your help is much appreciated.
    Jazakallah khayr :)

    ReplyDelete
  4. stuju.. belajar itu jihad jika niatnya betol, kerana Allah...

    ReplyDelete
  5. Jihad dan Ijtihad!
    Jom sma2 Jihad menuntut ilmu!
    Jom sama2 kejar redha Allah.
    :)

    ReplyDelete
  6. jangan mengalah.. teruskan usaha sehingga berjaya

    ReplyDelete
  7. terima kasih drzirakudo :) insyaAllah. wish you too successful in your studies. good luck :)

    ReplyDelete
  8. salam..eh2. saya jumpa link ni dalam blog papa hero, kakimotong tu. tetiba jumpa gambar kawen ni. her husband dia adalah senior saya kat kolej saya. hehehe..nama dia mustakim rite? :)

    ReplyDelete
  9. belajar takkan pernah habis sampai hujung nyawa,,cekal dan tabah. :D

    ReplyDelete
  10. salam...saya dah add anda sebagai follower...ada masa singgah blog saya.

    ReplyDelete

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...