Tuesday, January 31, 2012

jangan takut dengan subjek sains...tak de pe lah ..!!!

haiiiyooo haiiyooo!!

menurut kajian,sekarang, di universiti2 malaysia ni..




hanya ada 30% je yang amek aliran sains..!






patutnye 70%...(sasaran)



aduuu...


kat sekolah2 pun..




katanya ramai pelajar dah tak nak amek aliran sains...sebab tak nmpak kerjaya tu kat ne..





haiyoooo



haiyoooo




jangan gitu dong!




lagi parah ble kate takut dgn subjek sains





haiiyoooo!!!





tak bleh...tau tak,,,sains ni...mende yang sekeliling kite je sebenarnye



lagi2 fizik.





tak pandai lah nak explain..




tapi



science is interesting




tak tipu


ok fahamlah..


mungkin ada sesetengah yang memang tak leh bawak subjek sn, so mereka lebih berminat ke arah sastera





tu tak kisah lah.



masalahnya utk org yg takut subjek sn ni...



rilex..

memang susah..


tp tengok aku, Alhamdulillah hidup lagi, tak giler, survive lagi..




cuma kna effort lebihla..

everything needs extra effort 




alamak..




sains ni luas..



contoh yang susah..macam medik, engineering, dentist, bio tech sume ni..




ok .




memang denga pun tau..susah.



tp, kalau dah makin kurang orang yang belaja ilmu sains ni,




sape nak mewarisi akan datang?




sape nak jadi dokter?



sape nak ganti engineer?



sape nak ganti gali petroleum?




sape? 



sume orang berderet-deret jadi lawyer, akauntan, cikgu,artis, mcm2 lagi..





tp akan dtg, dokter2, sume dah tue bangke...nak rawat diri sendiri pon tak larat




ok bunyi cam tak relevan...tak praktikal...mana ade jdi cmtu..mustahil 





ok fikir sudut len




pasal alam sekitar





sape nak jadi engineer yg keje dye cek pncemaran air tu? (ape tah nme scientific...tak igt)





ni khas utk mereka yg TAKUT dgn subjek sains ONLY.





sudahlah.

(jgn tengok gambar camni pon takut dah)


sekian


(kat USIM,akan datang...tamhidi engineering di wujudkan..!!!!! skangtakde..ade medik, dentist, sn tech, syariah undg2, akaun )




No comments:

Post a Comment

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...