Sunday, January 13, 2013

janganlah kerana ilmu itu kamu menjadi riak

errr




berkaitan tajuk ini...






mungkin ada yang terasa







tp dlm 10% sahaja mungkin.






baru2 ini, kebanyakan pelajar u tga bertungku lumut untuk final exam







ada yang dah habis. 






aku belom T_T






tk kesahlah







tp...







adakah patut kita dengan gembiranya keluar dari dewan peperiksaan dan berteriak senang gila!!!!! 




walaupun soklan itu mmg kami bisik2 nasib baiklah tk susah sgt....sebab first time an nk amek final.



tp kalo klua da mnjerit dgn yakin senang????



bolehkah berbuat demikian???






terutama sekiranya anda seorang yg kta boleh respek kerana pndai agama







tahfiz ke






pape lah







tp kalau kau mmg budak biasa2, aku tk kisah. mungkin kau mahu menarik perhatian bukan??







ada sorang kawan aku, perempuan







dia belajar medik gok







dia suka update fb o tweet. anatomy lah, guyton lah. grays lah. physio laaahh













kenapa eh???







kalo ikut aku, aku pun boleh nak canang sne sini BANYAK KALI subjek yang aku amek.







tp aku tulis kt blog ni pasal tu SEKALI JE. sekali.






just for ur knowledge. n for the sake of usim. fakulti medik kat USIM nih blaja ape??? sme tk ngn u len blaja ek???





tu je.. 







sebab aku mmg nak promote usim. usim ni fkulti medik n dentist dy sangat best!!!! sila silalah adik2 mndaftar. heheh tetibe






n ada stu lg jnis kawan yg plek juga.








sume benda nak cakap kt fb, kt situ kt sini ..







sume mende nok oyak !!







contoh : contoh je....







pd mlm yg semua org btungkus lumus abeskn stdy. dy pn habaq.






aku dah boleh tido ^^^^^^^






pkul 9-11 gitu. 







apa prasaan mak???/







mamp$s kaulah. haha
 jahatnya aku.







apahal nak ckp cmtu?? tahukah semua org berusaha struggle? well.. mngkin stdy mlm exam dktekan last minit.. tp sbb exam an. mst la tkut. kalo bleh nk bce seribu kali ! tp tk smpt daaahhh







then, abes exam, menjerit2 plak kt laman sosial. senang. oh m G








apahal????/////







tahukah anda, wlupun bgi ktorg sume, mujurlah tk susah mcm tutorial, tp sume ni memerlukan tawakkal yg tinggi trhadapNya







kalau Allah dah tetapkan, kau jawab btul. perfecto. tapi kertas ko hilang. apa nak ckp??







kalau Allah dah tetapkan, ko jwb perfecto lg, tp no matrix kau SALAH !!!





nauzubillah.






tp kalau dah asyik ckp bende yg sme je, kwn2 pun risau weh.. sero lagi..  tp nk tegur tkleh 








kita belajar belajar juga.. kelas tu jgn tinggal. keberkatan penting. adela crite. tp mls nk crite.




eh org yg aku cerite ni bukan budak u aku ye.  eh... ermm.. ade la.. aku ckp td kn aku ade beberape kwn mcm ni. di serata malaysia

pmpuan ade laki ade. jate ado tino ado








pernah baca tak?






 ape benda yg org baik buat tp org kurg baik tk buat????







RIAK.







syirik hafiy.







nauzubillah







sekian







#kalo aku update result aku, semenjak aku spm, serius aku ckp tu bukan sbb aku nk tyg. tp sje, berkongsi feeling. bukannye aku nk org kte aku bodoh ke pndai ke. taaaakkkk
bagi aku rsult tu biase. bukan dgn niat show off. sbb kalo teruk pun aku tayang gak . bukannye yg bgus je. 







babai









kita ni islam. biarlah berjaya kerana doa, tawakal, usaha, keberkatan semua org, mak ayah, atuk, abang kakak, makcik pakcik, makcik cleaner, pok guard, makcik cafe, CIKGU, LECTURER, DOKTOR , PROF, KAWAN-KAWAN. jgn berjaya macam org bukan Islam. 

29 comments:

  1. haha kalau 1st kt blog H dpt tuntut hadiah kat kaunter H hehe

    mcm2 ragam manusia kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sini spe first komen tk matang :P haha.. gurauuuuu

      Delete
  2. salm pkenalan :)
    dtg BW kat sni...
    USIM kat tpmt dia kat nilai tu kan...

    ReplyDelete
  3. hehehe... bijak sgt org tu smpai keSENANGan exam tu dia heboh2kan..

    ReplyDelete
  4. hehe secara tak langsung pon awak ter'mensi' apa yang tak perlu awak mensi.huhu

    manusia la katakan kan?sedikit sebanyak dalam hati kita akan rasa perasaan bangga :) walaupun tanpa kita sedari

    istighfar jap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. besela mnusie kan. sy da prasan mse type lg td. haha. tp yg ayt yg dtype ni tlh di tapis dgn hati, bismillah sume. spy tkd rse pape. :)

      Delete
  5. bagos2.... nmpk mengenali org skeliling.. heee...

    nasihat utk diri den jugak... tumpang tnye... atas2 mmg sje buat typo ek.. liat lidah nk bc.. ;p

    ReplyDelete
  6. org mcm2 rgam..sbr je la..kita dgn Allah je tau prkra yg sbnr..^_^

    ReplyDelete
  7. Err betul ke dea cuba riak Zira? Ntah2 dea wat camtu sekadar nak hilangkan tension kut. Sekadar nak sedapkan hati ke? Hehehe. Entah. Akak tak nampak situasi sebenar. So susah siket nak imagine camne. Tp kalau betul dea riak, abaikan je. Kita jaga hal kita sudah. Tyme exam, kita study je lah. Yg penting kita boleh jawab dah la. Org laen tuu, lantak dea la nak wat camne :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nk ckp. haha. sebab terlalu selalu. dn mykitkn hti org lain yg bce. tkut gk jd pape kt dye. mcm over confident, n at the sme time rse dialah satu2 nya manusia yg paling brjaye skali. haha.tu tk tau tu. dy ni mmg jnis gini ke smnjak amek medik? sbb b4 ni tk nmpk pn jnis cmtu

      Delete
  8. ops.. kenapa entri ini kena skroll panjang ke bawah.. saye pening...

    ReplyDelete
    Replies
    1. style. len blogger len cre. kalo tulis mcm karangan karang tanak bace pula..

      Delete
  9. first time tengok entry macam ni. Hehe. Unik.

    Dugaan je tu masa final. Pedulikan dia tuuu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. unik?? apelah yg unik tu.. dia wat org lain pressure T_T haha. siap ckp tk tau nk bce pe lg sbb da byk kli bce. haha

      Delete
  10. kalau dah serabut dengan exam takdenya nak peduli pasal orang lain., lantak lah dia nak jerit ke ape ke., hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. maybeeeee... tp sbb krap sgt kut. on fb nmpak. on fb nmpak. haha

      Delete
  11. even sng pon, tp xlah smpai jerit 'senangnyeee'. huhu. kalau result tak bagus mne, malu je kat org.

    yg pntg, bersyukur sbb dipermudahkan urusan. dan doa spya dpt result yg bagus. slbihnya, tawakal. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. ble exam susah, syp.tk ckp ape lgsung. pape pn twkl kan. in shaa allah.

      Delete
  12. Ingatkan dah tutup blog..naseb bek ko mention pada aku ko tukar url..haha!!Biaq kita jadi resmi padi..makin berisi makin menunduk..bukan cam lalang, tak ada isi pun tapi megah berdiri, nice entry ^_^

    ReplyDelete
  13. entah
    benda nih sebenarnya bergantung pada niat dan hati masing2
    sometimes ada orang xada niat pun nak riak tapi orang luar fikir dia seperti riak
    kadang2 ada yang memang riak pun
    hahaha
    insyaallah harap2 semuanya positif

    ReplyDelete
  14. bnda baik yang kita buat, biar sendiri shja yang tahu. itu lebih baik. ye dak? hehe

    ReplyDelete
  15. tak..tak setuju..nampak macam negative thinking..nampak macam..yer, macam..macam negative thinking..

    sesetengah org memang quite genius..study sekejap dah boleh tgkap, dah boleh faham..sebab cara dan teknik org study kan lain2..tak sama..

    but yes, somehow bila org post kat fb camtu, kita rasa quite annoying..as if dia tu pandai sangat..dah la tido awal, pastu bila exam kata senang pulak tu..

    tapi itu still xleh didefinisikan sebagai riak isn't it? maybe itu cara dia ekspresikan feeling dia, perasaan dia..sama jugak macam zira ekspresikan feeling zira masa dapat result, or even pasal USIM..

    maybe utk yg negative thinking, bila dia baca pasal zira promote USIM, dia akan rasa, "eh riaknya zira ni, tau la study kat USIM tapi xyah la menunjuk sangat"..kan? maybe ada yg akan rasa camtu..maybe..

    tapi kalau kita cuba fikir positif, insyaAllah kita boleh twist sesuatu yg negative tu kepada yg lebih baik..contoh, study lagi kuat utk beat result dia..cuba buktikan yg kita boleh dapat lagi baik dgn usaha kita..

    its not all about riak..its about how we face that situation..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik. tme kasih encik H. btul la kut. mungkin. n depends on the person la. ek.. ok. tq :)

      Delete

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...