Friday, August 4, 2017

PERUBATAN / MEDIK USIM TAHUN 5 CLINICAL YEAR MBBS

HAI.

ok masuk terus tahun 5. takder maser nih. tulis pun sikit-sikit je sebab kalau nak cerita semua haromlah 5 hari type pun tak abes. tak taulah membantu ke tidak alah jadilah sesikit. btw tahun 4 kat sini ye:


tahun 5, ada baaaanyaaak posting. 
4 major + 4 minor!!!!! ekceli tak sure minor tu berapa -_-

1) ORTHOPAEDIC
(haa mesti pernah dengar masa zaman sheikh muszaphar kannn)

ortho ni ramai doktor pakar lelaki. kacak adalah bonus. tak pasti kenapa lelaki sangat suka ortho. mungkin sebab macam uji skill bertukang. 

dalam OT kemain ada tukul, screw. bestttt tapi lamaaaa. lapo weh siyes sejuk lak tuh duk dalam OT.

mencabar kot ortho. tangan budak-budak hancur kena mercun ni ortholah yang repair. eksiden2 ngeri patah sana putus sini, ortho yang repair. aku ni dahlah penakut darah. Anjat jugaklah memula tu.

bestlah jugak. suka je. cuma banyak nak hafal dan byk TERM BARU.

ni contohnya benda kena hafal Schatzker classification of tibial plateau fracture : 
Image result for schatzker

ni pulak contoh plate aka besi yg orang selalu ckp tu

Image result for plate orthopedic

tapi best jangan risau. medik ni semua best. yang tak best exam je. cuba adapt cepat. kena rajin baca. kena rajin hafal. 

exam aku aritu LC : # femur
SC : traction

2) PAEDIATRIC

ni haru. untuk org yg tak suka budak macam aku.

tapi percayalahhhh masuk wad hari pertama dah suka budak. sebab ko da paham kenapa budak kena berperangai annoying hahah.


paed ni medical. cuma versi budak. susah sket sebab budak. kena rapport dulu tu yang penting. 

Pastu paed ni hang kena ingat, hang besenye terpaksa clerk mak dia atau ayah dia. takleh nak clerk budak tu sendiri kecuali dia memang dah besar sikit. bleh jawab. 

pastu lecturers paed plak kaw-kaw T_T semua best tp semua power. prof. HOD. mmg org besar-besar. doa jelah depa ok time exam. (zaman i prof baki je)


siyes masa exam kau bukan risau kau tak cukup knowledge, tapi kau risau kau tak dapat rapport. T_T

bile abes je paed rasa cam merdeka T_T

Image result for paed kit

exam aku SC : DA 3-5 months
LC : dysentery 


3) PSYCHIATRY


INI BESTTTTT!!!


bestlah sangat.


ok psy ni cenggini, tbh seumur hidup aku psy 10 minggu hari tu, cuma 2 kali je aku clerk full, tu pun untuk case write up! 



pastu bile nak exam aku cuak namatey sbb jarang clerk sorang-sorang. sebab? sebab tak ramaiiiii. patient sket. weols ni 40 orang kat temerloh. nak divide sana sini tetap ramai. CWU berebut-rebut!!


bila clerk, kire clerk together-gether terus. pastu takkan nak ulang blek. sobs. nak best sket clerk kat klinik. tapi ko tau lah klinik. patient datang dan nak balik. susah nak jumpa yg bleh tunggu jap.


kerja aku baca theoryyyy je. habis semua aku baca. yg macam tak penting sangat baca first aid. 


tp kat psy lah kite akan rasa sangat bersyukur, ada otak berfungsi, siap amek medik lagi T_T


psy ajar pasal bersyukur, simpati, empathy, ape-apelah yang murni-murni. MISI KITA NAK REDUCE STIGMA! PAHAM? sampai soalan essay kitorang pun 2 soalan je. 
1) What is stigma?
2) how to reduce stigma?
30 markah 
hokaloh

bile pergi Hosp Tanjung Rambutan lagi la T_____T
dahlah raselah sendiri. best sangat.
hosp tanjung rambutan. sumpah ni tempat yang terkumpul manusia-manusia murni. ikhlas jaga pesakit walaupun gila, walaupun penjenayah, bunuh orang tu bunuh orang ni. lagi ikhlas dari manusia yang jaga orang-orang tua kat tuuutt. duk marah-marah ek eleh

 mujur si ijoi dengan mai orang perak. merasalah anak-anak diorang berjalan 

exam :LC je. pt aku tu schizophrenia sebenarnye. cam drug induced gitu. hopi dia panjang nak meninggal. kenal dah sebab dia dah baik. tp masa exam dia ckp dia depression pulek. hahaha layan jelah. senang kerja aku.



4. FAMILY MEDICINE.

ni best. sebab tukar-tukar tempat. sebab lecturers saaaaangaaaaat baik. aku berkenan la tapi taknak jadi femmed specialist.


masa aku (sebab takut berubah) 
2 minggu KK Tampin,
1 minggu KK kampung pandan Cheras
1 minggu KK Jolobu.


tampin cam biase lah ajet dah kenal kawasan. 
kg pandan best. cume cam sesak nafas lah duk situ hahaha. sesak wey jalan. KK dia agak sempit tp ramai gile orang.
Jelebu best namateyyyyyy mungkin sebab tido tempat aircond 




femmed ni aku nak menangis jugak masa nak exam. sebab kena cover semua tp tak tercover. mengharap pengalaman kat KK je T_T tak tau nak baca apa.


ape beza KK dengan wad?

penyakit. contoh, ko jarangggg sangat nampak bronchial asthma kat KK. tp kat wad common kan.

pastu kite kena cover psychosocial. tanya kaw-kaw social history. korek jangan tak korek. kadang present hypertension je, tapi sbb social tu menarik doktor suka.

contoh, patient kitorang, india + cina. anak dia ensem sangat T_T hahahaha. best. gi rumah diorang, clerk. best sgt lah. asyik gi rumah orang je femmed ni hahaah

ade yang bercerai. kite kene koreklah ape jd kat life die skang. blabla.

ade yang teenage pregnancy. 16 years old. datinglah jap ngan budak tu. makan sambil tanya. tengok-tengok, mak ayah dah cerai T_T. tinggal ngan nenek. nenek suka marah. ada boyfren. terrrlanjur. tp dia chinese lah. cantik sangattt. innocent je nak dapat baby T_T

femmed ni best. tu je. best sangat.

sempat jejalan sambut besday. makan cendol. mandi sungai. sume akt jolobu.

 doktor ED jelebu. inspiring gila. suke sangat dia. muka cam budak form 6 je


exam? susah nak cite. kire seprais je lah bleh tak pon tanya senior lain.


minor plak.

1) opthal

kena adapt la cepat. sebab 2 minggu je. include eam lak tu 2 minggu tu. 


aku memula tak nampak pun optic disc. ku rase macam betul tapi tahle. oren je T_T


aku mule tahu kebenaran dan rupa sebenar optic disc bila tengok mata patient glaucoma. wowwww vavahhhhh. camtu rupanya optic disc. so sape yang macam aku bleh cuba patient glaucoma dulu or cuba mata kawan korang yang tak rabun langsong sebab mata diorang ni sangat jelas.

aku siap try kat kucing wehhh. pehhh macam laser red reflex. vessel jelasss. tapi aku takdelah carik optic disc. risau plak kena cakor pipi aku ni

Image result for optic disc normal
ko tengok ni normal. aku dulu ingat haemorrhage tau

Image result for optic disc normal
ni glaucoma. jelassss optic disc.

exam :
2 SC : aku dapat 
-suspected glaucoma
-bilateral pseudophakia




2) ENT

ni


malas



sket


study jelah sebanyaknya. banyak kot ENT T_T


practise lah semua PE. tibe-tibe je exam tau T_T

ikut je Miss cakap apa. jangan tinggal Left or Right


exam 1 SC : aku dapat Left otitis externa. lawak gila praktise cakap melayu tetibe exam dapat patient foreigner tetibe aku fluent speaking


3) GP posting

ni best sangatttt tapi susah sangat nak dapat klinik T_T


nasib ah. cariklah awal-awal. doktor bagi masa awal kot. BTW tak silap GP ni sambungan femmed. i'm not sure it is considered as minor posting or not.


korang jangan givaplah carik klinik. sebab takleh share. mesti sorang satu. aku round dekat 15 klinik kat kuantan yang besar ni. hampeh kena reject.


last-last dapat gak. Poliklinik Shukri dan Rakan-rakan. alhamdulillah sangat best. sape orang kuantan try ah best siyes. Dr Hafizi dan Dr Romlah baik banget. rilek pun rilek. 

ada je member dapat clinic doktor garang. rezeki memasing. cubelah blajar ape yang bleh. 
nak kate baiknye sampai bleh selpi


dr Hapizi. aku g dia pen je. dia bagi aku buku ATKIN 80 hinggit T_T (memula dia bagi pinjam last-last dia buat hadiah)




4) ELECTIVE POSTING

ni best jugak. 4 minggu. cume tak bestnye masa puasa. penat. eceh. puih


ni pun suke hati engkorang nak pilih katne. ada yang pilih district. ada plih tertiary. 

i pilih HTAA. best weh. tenang je tak cam ampang temerloh. HO cam rilek je. tak taulah sebab kitorang bertige posting kat paed and medicine je.

henjoy je k. tp jangan lupelah fail minor pun bleh repeat year. buat je bebetul.
dUck-dUck HTAA

k bai. 
muah ciked

No comments:

Post a Comment

nak tiru gak ah. sape first komen dy tak matang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...